Een dakkapel plaatsen – wat zijn de kosten?

Hoeveel het kost om een dakkapel te laten plaatsen, hangt..

Een dakkapel plaatsen – wat zijn de kosten?

Hoeveel het kost om een dakkapel te laten plaatsen, hangt af van wat voor materiaal u wilt. Daarnaast speelt de grootte een rol, en of u kiest voor een prefab model of deze ter plekke, traditioneel laat bouwen. Wij zetten hier de eigenschappen en kosten op een rij, zodat u een goede inschatting kunt maken.

Vanaf-prijzen dakkapel

In onderstaande tabel treft u een overzicht aan van de vanaf-prijzen (inclusief plaatsing) voor verschillende materialen, voor zowel prefab als traditioneel gebouwd.

Materiaal Prefab Traditioneel
Hout € 3.000 € 4.000
Kunststof € 3.750 € 4.700
Polyester € 4.250 n.v.t.

Vergelijk tarieven

Bovenstaande vanaf-prijzen zijn uitsluitend bedoeld als indicatie. Om echt een goed beeld te krijgen kunt u het beste zelf bij verschillende bedrijven offertes opvragen. Meestal bent u wel goedkoper uit met een prefab model, omdat de plaatsing hiervan heel veel manuren aan arbeid scheelt. Laat u goed informeren over de mogelijkheden en de kosten, dan kunt u weloverwogen een keuze maken.

Bouwwijze

Een dakkapel plaatsen gebeurt bij voorkeur door een specialist. De dakkapel moet worden ingemeten, en dan moet er een gat in het dak komen. Een prefab model wordt geplaatst, en een traditionele dakkapel ter plekke gebouwd. Dat duurt natuurlijk veel langer, meerdere dagen zelfs. Na plaatsing of bouw moeten de dakkapel en de omliggende dakdelen worden afgewerkt.

Prefab dakkapel

Het grote voordeel van een prefab model is dat deze snel, meestal al binnen een dag, geplaatst kan worden. Dat is inclusief het maken van een gat, afvoeren van sloopmateriaal, en afwerking. Bij de plaatsing komt wel een kraan te pas, dus daar moet wel genoeg ruimte voor zijn. Door de productie in een fabriek is een prefab model ook zeer snel leverbaar, meestal binnen enkele dagen al.

Traditionele bouw

Naast prefab is er de mogelijkheid om de dakkapel helemaal ter plaatse te laten bouwen. Dat is duurder (want veel arbeidsintensiever) en kost veel meer tijd, dagen of soms zelfs weken. Al die tijd heeft u een gat in uw dak. Dit wordt door de werkmannen wel met zeil afgedicht tegen regen en wind. Traditionele bouw is een uitkomst als prefab plaatsing niet kan, of als u een dakkapel helemaal zelf op maat wilt hebben.

Afwerking dakkapel

Vakmannen die een dakkapel komen maken of plaatsen, werken deze aan de buitenkant goed af. De binnenkant moet u meestal zelf doen: behang, plaatwerk, vensterbanken… Ook eventueel schilderwerk (aan de binnen- en buitenkant) is niet bij plaatsing of constructie inbegrepen. Voor een meerprijs kunt u hier echter wel afspraken over maken. De werkzaamheden zullen dan wel iets langer duren.

Controleren van het resultaat

Het is belangrijk dat u helemaal tevreden bent over uw nieuwe dakkapel. Daarom moet u na oplevering goed controleren of alles in orde is, liefst met de specialist erbij. Zo voorkomt u eventueel juridisch geharrewar als de aannemer in gebreke is gebleven. Als u zelf inspecteert, doe dit dan aan de hand van de overeengekomen specificaties. Is alles conform afspraak opgeleverd, en werken eventuele ramen naar behoren? Bij twijfel kunt u een bouwkundige keuring aanvragen.

Voordelige dakkapel specialisten in uw regio

Bij het in de arm nemen van een dakkapel specialist loont het de moeite om goed rond te kijken: de prijzen kunnen nogal uiteenlopen. Maar houd ook rekening met voorrij- en transportkosten. Het beste kunt u een aantal specialisten uit uw eigen regio vergelijken. Bovendien kunt u later ook bij hen terecht met vragen of opmerkingen.


Related articles