Kunststof kozijnen voor- en nadelen

Houten kozijnen zijn uit, kunststof kozijnen zijn in. Kunststof is..

Kunststof kozijnen voor- en nadelen

Houten kozijnen zijn uit, kunststof kozijnen zijn in. Kunststof is goedkoper in aanschaf en gaat langer en onderhoudsvrijer mee dan hout. Door het toepassen van een houtnerfstructuur zijn ze ook visueel bijna niet meer te onderscheiden van hout. Wij zetten hier de voor- en nadelen van PVC kozijnen voor u uiteen.

Kunststof eigenschappen

Kunststof, met name PVC, heeft een aantal eigenschappen die het bijzonder geschikt maakt voor kozijnen. PVC vraagt weinig onderhoud, kost steeds minder, en heeft goede warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. Bovendien is het inbraakwerend door een stalen binnenprofiel, en milieuvriendelijk, want duurzaam en recyclebaar. PVC kozijnen zijn ook nog eens erg mooi, in iedere kleur te krijgen en desgewenst voorzien van houtnerf.

Onderhoud

Kunststof kozijnen vragen veel minder onderhoud dan houten kozijnen. Ze kunnen veel beter tegen de weersinvloeden. Wel is het aan te raden om ze ongeveer 1 keer per maand schoon te maken met een doekje, water en een reinigingsmiddel. Gebruik geen schuurspons, dit geeft krassen. In tegenstelling tot hout, hoeven PVC kozijnen niet periodiek geschilderd te worden.

Goede kunststof kozijnen herkennen

Een aantal kenmerken kunnen het verschil in kwaliteit bepalen voor kunststof kozijnen. Het gaat vooral om cosmetische eigenschappen, maar ook duurzaamheid en stevigheid kunnen verschillen. Als u fraai ogende PVC kozijnen wilt die net zo mooi ogen als hout, let dan op de houtnerfstructuur. Een echt mooi resultaat wordt bereikt met ongelijke nerfjes. Bovendien oogt een kozijn met houtverbindingslook (hvl) met horizontale/verticale aansluitingen authentieker. Goede PVC kozijnen verkleuren niet bij langdurige blootstelling aan zonlicht.

TIP: Vergelijk via Kunststofkozijnen Expert meerdere leveranciers indien u kunststof kozijnen overweegt aan te schaffen.

Isolatie en veiligheid

Naast de cosmetische eigenschappen en lang mooi blijven, onderscheiden goede PVC kozijnen zich door een uitstekend warmte-isolerend vermogen. Ook geluid komt er met moeite doorheen. Dit sluit mooi aan bij dubbel- of driedubbel glas, wat tegenwoordig gemeengoed is in raamisolatie. Een stevig stalen profiel in raam- of deurkozijn zorgt bovendien voor betere inbraakbeveiliging dan een houten kozijn.

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Goede kwaliteit kunststof behoudt zijn eigenschappen en stevigheid vele jaren. In testen zijn levensduren van wel 70 jaar behaald met kunststof. In het echt kunt u uitgaan van 30 – 50 jaar voordat uw kunststof raam- en deurkozijnen aan vervanging toe zijn. Goed hout kan net zolang meegaan, maar heeft dan wel onderhoud nodig. Bij kunststof heeft u, behalve een schoonmaakbeurt af en toe, er geen omkijken naar.

Kunststof kozijnen op maat

PVC kozijnen laat u het liefst plaatsen door een vakman. Het op maat maken van een kunststof raamlijst luistert nauwer dan bij hout. Dit geldt ook voor kozijnen die u bij de bouwmarkt koopt: geen raam is immers hetzelfde. Let, bij het uitzoeken van een vakman om ze te plaatsen, niet alleen op de arbeidskosten, maar ook op de persoonlijke aandacht en service die de vakman kan bieden. Informeer u ook goed over de garantievoorwaarden.

Garantie

Op PVC kozijnen zit tegenwoordig jarenlange garantie door de fabrikant. Bovendien wordt de kwaliteit extra gewaarborgd door allerlei keurmerken als het VKG Keurmerk. Zo’n keurmerk let vooral op de garantietermijn van de fabrikant (bij voorkeur 10 jaar), de kwaliteit van de gebruikte kunststof, en de isolerende en inbraakwerende eigenschappen. Bovendien vindt kwaliteitscontrole bij voorkeur door een onafhankelijke partij plaats. Let dus op het keurmerk bij de aanschaf van kunststof kozijnen.


Related articles