Drie verschillende maten graafmachines

Iedereen ziet ze wel eens in de bouw: de graafmachines...

Drie verschillende maten graafmachines

Iedereen ziet ze wel eens in de bouw: de graafmachines. Een graafmachine is eigenlijk zoals het woord al zegt: een voortuig om te kunnen graven. Ze lijken allemaal zo erg op elkaar, maar toch zitten er veel verschillen in de soorten graafmachines op de markt. In dit artikel vertel ik kort over de drie bekendste voormaten graafmachines.

De minigraafmachine

De minigraafmachine, ook wel de minigraver genoegd, verwijst naar de graafmachines met een gewicht van onder de zes ton. Zes ton klinkt misschien al heel veel, maar voor een graafmachine valt dit reuze mee. Het is een klein voertuigje die makkelijk kan worden bestuurd. Hierdoor kan de minigraver in kleine ruimtes worden ingezet, waar de grotere graafmachines overbodig zijn een tevens vaak ook niet kunnen komen. Voor grote hopen zand heb je natuurlijk niks aan een minigraafmachine, maar kan je beter naar een van de volgende kijken.

De middelgrote graafmachine

Het woord zegt het eigenlijk al. De middelgrote graafmachine is groter als de minigraafmachine, maar nog niks vergelijken met de grote graafmachine. Onder de middelgrote graafmachines bedoelen wij de graafmachines met een totaalgewicht van tussen de zes en de veertig ton. Er is dus nog een redelijke variatie onder deze grote. De graafmachines die je op een normale bouwplaats ziet vallen bijna altijd onder deze groep.

De grote graafmachine

De overige graafmachines, degene die meer dan veertig ton wegen, worden gezien als de grote graafmachines. Het is een enorm voortuig die niet zo gemakkelijk te transporteren is. Dit is ook de reden waarom je deze niet vaak zult zien.

Zoals je al merkt zijn er verschillende maten graafmachines die worden ingedeeld op hun totaalgewicht. Verder zijn er binnen deze groepen ook nog categorieën waarin je de verschillende graafmachines kunt verdelen. Wanneer je een graafmachine aan wilt schaffen is het belangrijk om van tevoren goed te kijken waarvoor je hem nodig hebt, zodat je geen miskoopt doet.